Rise Against! A Perfect Circle! The Bloody Beetroots! Misschien niet meteen de namen die u verwacht voor uw jaarlijkse metalconference in Dessel, maar het is wel een feit: Graspop treedt steeds vaker buiten de eigen oevers en diversifieert haar line-up.

graspoppp

Voor de duidelijkheid: Rise Against maakt softe punkrock met peperkoeken hart, A Perfect Circle beschrijft haar sound als melodieuze rock en The Bloody Beetroots is van oorsprong een DJ-duo die geregeld de Eftelingenwei van Tomorrowland aan het dansen brengt. Daarmee willen we niet denigrerend zijn, maar het valt wel op: de tijden dat Graspop haar affiche uitsluitend vulde met veeleer ‘traditionele’ hardrock -en metalbands zijn voorbij. Wie in 2012 en 2014 protesteerde tegen de komst van ‘hip-hop pubers’ Limp Bizkit, kan deze editie wel eens voor verrassingen komen te staan.

Waarom doet Graspop dat? Een verbreding van de line-up staat garant voor een verbreding van het doelpubliek. Dat betekent potentieel nieuwe – en waarschijnlijk ook jongere – bezoekers die dit jaar voor het eerst een kaartje kunnen kopen. Het gevaar bestaat er natuurlijk in dat de oude rotten zullen afhaken, maar hier vallen de programmatoren slim terug op headliners die toch vooral hén bedienen (Guns ’n Roses, Ozzy Osbourne, Judas Priest…) De verjonging van het doelpubliek is waarschijnlijk ook nodig om het festival in de toekomst rendabel te kunnen houden. Uiteindelijk zal het festival geheel op deze nieuwe generatie moeten terugvallen.

Graspop Metal Meeting volgt daarmee vrij pragmatisch de evoluties in de scene. Het valt in mindere mate terug op de nostalgie van de jaren ’80 en volgt steeds meer het versnipperde landschap. Dat zorgt ervoor dat ook iets recentere subgenres steeds prominenter een aandeel krijgen op de affiche. Al moet hierbij wel gezegd worden dat de komst van The Bloody Beetroots vrij radicaal is. Mogelijks is dat een soort experimentje. Hoe gaat het Graspop-publiek hierop reageren? En hoe breed kunnen we gaan?

anti-flag

Voorts lijkt het aandeel van punkrock -en hardcorebands verder te groeien. Dat heeft wellicht te maken met het feit dat Groezrock te weinig vrijwilligers vond om de 2018-editie te laten doorgaan. Een aantal bands die traditioneel op Groezrock te vinden zijn (Madball, Stick To Your Guns, Stray From The Path, Anti-Flag) zien we nu opduiken op de affiche van Graspop.

Bovendien ziet het er niet naar uit dat Rock Werchter opnieuw een ‘harde’ dag (vorig jaar stonden o.a. Linkin Park & System of a Down er) inlast. Bijgevolg kunnen bands die doorgaans vrij hard zijn voor Rock Werchter (maar iets te zacht voor Graspop) nu toch hun stekje vinden in Dessel. Zo staat Rise Against na drie passages op Rock Werchter voor het eerst op Graspop.

Het is overigens niet ondenkbaar dat Alcatraz Hard Rock & Metal Festival in Kortrijk een graantje meepikt van deze evolutie in de line-up van Graspop. Sommige, iets traditionelere, metalfans zullen zich hier voortaan misschien sneller thuisvoelen. Status Quo maakt dan wel geen metal, ze spreken toch vooral een ouder publiek aan. Punkrock -en hardcore ga je hier ook niet vinden, want die fanbasis zit dat weekend op Ieperfest. Voor ieder wat wils.

Jochen De Smet