In de ‘De Afspraak’ op Canvas vroeg Bart Schols aan Stubru-presentatrice Kirsten Lemaire waarom Graspop voor het eerst uitverkocht is. “Omdat de grote headliners veel volk over de streep trekken”, verklaarde ze. Wellicht is er meer aan de hand.

Graspop
© Jef Matthee

We gaan heus niet ontkennen dat Graspop opnieuw enkele kleppers kon lokken. Lemaire heeft gelijk. Guns ’n Roses, Ozzy Osboure en Iron Maiden zijn niet van de minste en daar heeft de organisatie diep voor in de buidel moeten tasten. Grote namen trekken nu eenmaal veel volk. Maar of dat karakteristiek is aan deze editie? Jaar na jaar trekt Graspop de grootsten op aarde. Ozzy stond bijvoorbeeld al meermaals op de affiche, zelfs met Black Sabbath, en ook op festivaldagen die niet uitverkocht waren.

Toch zit de line-up er hoe dan ook voor iets tussen. We vertelden al eerder hoe Graspop dit jaar meer dan ooit een gevarieerde affiche aanbiedt. Dat betekent een verbreding van het doelpubliek. Enerzijds heb je de headliners die vooral een ouder publiek trekken, maar net daaronder staan bands die mikken op een jonger publiek die niet per definitie metalliefhebber pur sang zijn (zie bijv. Rise Against).

Die veranderingen in de line-up blijken nu onlosmakelijk verbonden met de verminderde concurrentie in het festivallandschap. In het verleden moest Graspop vaak opboksen tegen Rock Werchter, dat een week na Graspop viel en geregeld ook enkele grote ‘harde’ namen op de affiche plaatste: denk bijvoorbeeld aan Rammstein, Metallica of System of a Down. Metalfans die hun favoriete band op een ander festival zagen staan, werden zo naar Werchter gelokt. Daarnaast zijn er ook veel muziekliefhebbers die qua smaak ergens balanceren tussen rock en metal. Door de hoge ticketprijs van beide festivals werden velen gepusht om te kiezen.

geertvdvelde
System of a Down op Rock Werchter 2017.   © GEERT VAN DE VELDE

Daar is Graspop dit jaar voor het eerst van af. Rock Werchter werd door de komst van Ed Sheeran een weekend later geduwd en programmeert opnieuw een softere line-up. Doordat de festivals twee weken uit elkaar liggen worden gitaarliefhebbers minder gedwongen te kiezen. Wie zich toch wil beperken tot één festival, zal door de softe line-up misschien eerder naar Graspop neigen.

Rock Werchter is echter niet het enige Belgische festival dat zich niet langer in het vaarwater van Graspop begeeft. Zo schrapten Pukkelpop en Dour vorig jaar heel wat harde gitaren. Ook dit jaar staat er op die festivals maar weinig metal geprogrammeerd. Dat is ooit anders geweest. Daarbovenop organiseerde Groezrock dit jaar geen outdoor editie. Sommigen zullen dan maar naar het Nederlandse Jera on Air trekken (ook bijna uitverkocht trouwens), maar ook Graspop nam enkele punkrock -en hardcorebands over.

Graspop krijgt op die manier dus bezoekers cadeau van andere festivals. De Graspop-programmatoren speelden hier vrolijk op in. Het is dan ook niet ondenkbaar dat als andere festivals zwaar gitaarwerk links laten blijven liggen, de organisatie van Graspop de kans zal aangrijpen een verdere verjonging en verbreding door te voeren. Dat is hoe dan ook noodzakelijk aangezien bands als Ozzy Osbourne en Guns ’N Roses niet eeuwig kunnen blijven touren.

De vraag is echter of dat ook zal gebeuren. In 2019 vindt Groezrock opnieuw plaats, en Rock Werchter is momenteel nog niet uitverkocht… Hoe zal Schueremans dat volgend jaar oplossen?

Graspop Metal Meeting, 21 t.e.m. 24 juni.

Jochen De Smet