Op paasmaandag praatte Alex Agnew de 66 populairste harde platen aan elkaar op Studio Brussel. De laatste veer van Stubru, of commerciële troep?

308224Metallica won De Zwaarste Lijst met ‘Master of Puppets’

Zeven keer Metallica, vijf keer Iron Maiden en vier keer Slipknot op zes uur tijd. Veel variatie is er niet. Het zijn niet de 66 ‘hardste’ platen, wel de populairste heavy metal en hardrock gekozen door de luisteraars van Studio Brussel. Het is dan ook geen verrassing dat Anaal Nathrakh en Ancient Rites niet meteen een plekje konden bemachtigen. Er stonden wel enkele goede nummers in de lijst, maar de luisteraars van Stubru bevinden zich nu eenmaal meestal niet op undergroundconcerten in donkere kelders.

Studio Brussel presenteert met De Zwaarste Lijst een nichegenre voor een breed publiek. Dat merk je niet alleen aan de muziekkeuze, maar ook aan de manier van presenteren. Het imago dat de zender van metal naar buiten brengt is cool en mannelijk, maar weinig verfijnd en niet bijster intelligent. Met ‘Goe Vur in den Otto’ op zondagmiddag is dat trouwens niet anders. Dat programma moet de wekelijkse afspraak zijn voor fans van zware gitaren.

Tot enkele maanden terug was die rol weggelegd voor ‘De Zwaarste Show’. Daarin liet After All-gitarist Dries van Damme alle subgenres van metal aan bod komen. Een groot verschil met Goe Vur in den Otto of De Zwaarste Lijst die zich eerder op de vlakte houden. Studio Brussel besloot De Zwaarste Show te schrappen. Een reden gaven ze nooit mee, maar wellicht waren er onvoldoende luisteraars. Er luisteren dan ook weinig mensen naar de radio op zondag om middernacht. Van Damme zit ondertussen op VBRO2 met zijn nieuwe programma ‘Arte Neuten Kraken’.