Zomer 2018 was historisch voor Graspop Metal Meeting: het festival verkocht voor het eerst uit. Alle metal -en punkfans werden in de schoot van de organisatie geworpen. Dit door het softere programma van Rock Werchter en Pukkelpop, het sabatjaar van Groezrock en het uitblijven van stadionconcerten voor metalbands. Veel organisatoren verklaarden gitaren ten onrechte dood, waardoor alle toerende bands op de affiche van Graspop kwamen te staan. De fans volgden, het festival verkocht uit en veel andere organisatoren hadden een berekeningsfoutje gemaakt. 2019 zal het tij doen keren.

rammstein

De oplettende fan heeft natuurlijk al gezien hoe Rock Werchter met Tool gaat lopen. Ondertussen is ook Bring Me The Horizon bevestigd. Waarschijnlijk blijven dat niet de enige ‘harde’ bands op de affiche. Schueremans en co. gaan op die manier terug de concurrentie aan met Graspop. Logisch ook, want Rock Werchter kreeg pas op het nippertje alle combi’s de deur uit en Graspop was weken vooraf volledig volboekt. Schueremans spreekt op die manier zijn soms wat verwaarloosde bezoeker opnieuw aan: de volbloed rock -of metalfan.

Vorige zomer kon Graspop nog een deel van het Rock Werchter-publiek opslorpen. Werchter had een vrij soft programma en Graspop kon alle registers opentrekken – vaak over de genregrenzen heen. Die dynamiek lijkt nu voorzichtig rechtsomkeer te maken.

Maar Graspop speelt haar monopolie van 2018 niet alleen kwijt aan Rock Werchter. Ook Groezrock komt terug en heeft met Dropkick Murphys alvast een belangrijke headliner te pakken. Graspop vist traditioneel wel enkele namen uit de Groezrock-vijver (en dat zal voor 2019 niet anders zijn), maar de concurrentie met de punk -en hardcorefestivals wordt met de terugkomst van Groezrock opnieuw harder.

dropkcikmuprhys

Even opvallend is de komst van Metallica en Rammstein in de zomer van 2019, twee bands die het Koning Boudewijnstadion zullen doen vollopen, en dus niet de weide in Dessel. De balans is dat Tool, Metallica en Rammstein zullen toeren, maar geen enkele van die drie groten op Graspop staat. Het festival moet het doen met Slipknot, Kiss en het toch erg magere Within Temptation als headliners. Voorzichtig – en met nog steeds veel uitzonderingen – kunnen we ook stellen dat de verjonging en de verbreding van het Graspop-aanbod opnieuw wat is afgeremd.

Van een vrij gecentraliseerd onderaanbod in 2018, gaan we naar een gefragmenteerd over(?)aanbod in 2019. Graspop moet opletten hiervan geen slachtoffer te worden.

Jochen De Smet