Afgelopen zaterdag trokken vijftienduizend jongeren naar het Sportpaleis voor het grootste dubstep en drum ’n bassfeest van Europa. Het contrast met metal is groot, maar toch waagden enkele bands zich al aan de combinatie. Een greep uit het assortiment.

rampage

De signalen uit de metalwereld waren schaars in het Sportpaleis. DJ Rusko droeg een T-shirt van punkrockband Nofx, en in het publiek liepen enkele verdwaalde toeristen met shirts van onder andere Slayer, Megadeth en Anthrax. Enkel één van Metallica ontbrak nog om The Big Four in het Sportpaleis te krijgen. Meer was er niet.

De combinatie van beide genres is dan ook niet vanzelfsprekend. Vooral een viertal jaar geleden, wanneer dubstep een commercieel hoogtepunt kende, zagen sommige bands er toch graten in met het genre aan de slag te gaan. Uit passie voor de muziek, maar vooral ook om een graantje mee te pikken van een financieel interessante hype.

Het bekendste voorbeeld is Korn. De metalband had in 2011 al langer moeite relevant te blijven, en zag in dubstep een nieuwe uitdaging. Ze ging de samenwerking aan met de grootsten in dubstepwereld, waaronder Skrillex. Het resultaat was niet al te best, al gaven vele fans van Korn het album ook niet echt een kans. De band kende zijn hoogtepunt eind jaren ’90. De meeste fans die dat hoogtepunt meemaakten, tikken de veertig aan. Dat botst met een hype, die vooral tieners aantrekt.

Een band die daar minder last van heeft is Enter Shikari. Enter Shikari is een Britse hardcoreband met veel elektronische invloeden. Een beetje zoals Raketkanon, maar dan conventioneler en minder goed. Ook een worp naar dubstep bleef voor de Britten niet uit. Critici staan er niet voor te springen, maar het concept slaat wel aan.

Niet toevallig mag Modestep het voorprogramma verzorgen van hun passage in AB Brussel. Modestep is zo’n beetje het omgekeerde verhaal. Begonnen met dubstep, en pas later waren er invloeden van metal te horen. Opnieuw is de combinatie energiek en jong. Dubstep blijft hier wel overheersen. Modestep zal dus nooit op Graspop staan.

In hun meest recente album valt ook een nummertje te beluisteren met Skindred. Die band maakt een combinatie van heavy metal, reggea en dubstep. Die combinatie lijkt van de pot gerukt, maar het resultaat is veeleer toegankelijk. Skindred heeft bijna alle ingrediënten om een stadionvullende act te zijn, maar een grote doorbraak blijft voorlopig uit. De band is deze zomer te zien op Graspop.

Uiteraard zijn er naast bovengenoemde bands nog een aantal metalartiesten die experimenteerden met dubstep of andere elektronische muziek. Toch blijft het wereldje klein. Misschien iets voor de toekomst?

Jochen De Smet