Dour Festival maakte gisteren vijftien namen bekend voor fans van het hardere genre. Een korte analyse van de line up op één van de beruchtste festivals in de Benelux.

Frontstage-Trash-Talk-620x400

Dour Festival voegde gisteren onder meer Life of Agony, Madball en Lagwagon toe aan de line up van de metaltent op het festival. Wat meteen opvalt, is de grote hoeveelheid hardcore- en punkbands. Zo staan onder meer Do or Die, Being As An Ocean, Nasty, Madball en The Bronx op het lijstje. Frank Carter en The Subways stonden al op de affiche. Met de bevestiging van Lagwagon laat Groezrock opnieuw een grote vis wegglippen. Dat festival zal maandag nieuwe namen lossen.

De metalhead moet het met wat minder stellen. Voor progressieve metal kan je terecht bij Between the Buried en Protest the Hero. Voor industriële metalfans is er Mass Hysteria en Dagoba. Verder is er nog Komah, Kadavar, Eyehategod en Life Of Agony als grootste naam. Thrashmetalfans hebben voorlopig geen toeverlaat.

Met die vijftien namen heeft de organisatie bijna de volledige affiche bekendgemaakt wat metal, punk, en hardcore betreft. Op de cannibal stage staan dagelijks een zestal harde bands per dag. Na zonsondergang wordt die tent gevuld met elektronische muziek, en ook op zondag moet de metalhead vaak op zijn honger zitten. Het aanbod is dus beperkt, en was in het verleden ook gevarieerder. Gelukkig valt er naast harde muziek nog heel wat te beleven op het festival.

Dour Festival heeft een erg diverse line up. Elke subcultuur heeft zijn eigen stekje, en muzikale duizendpoten dwalen rond tussen de verschillende podia. Pas ‘s avonds komen de meeste jongeren opdagen voor het elektronische nachtprogramma. Overdag is het dan ook rustig op de weide. Wie na het metalprogramma nog wil feesten, kan dat tot 4uur.

dour_regen

Verder is Dour sowieso een bijzonder festival. Je hebt er niet de georganiseerde sfeer van Graspop. Daar wordt je aan de ingang gecontroleerd of je geen zak chips binnensmokkelt. Op Dour laat de security gewoon begaan. Ook drugsgebruik zit niet in de taboesfeer op het festival.  Mensen doen waar ze zin in hebben, zonder dat iemand hen scheef aankijkt. Die vrijheid zorgt ervoor dat Dour ook wel het Woodstock van Wallonië wordt genoemd.

Dour is sowieso niet het meest gestroomlijnde festival, al is dat al veel veranderd. Ondertussen zijn er voldoende toiletten, en zijn gewelddadige jongerenbendes verleden tijd.  Er zijn voldoende vuilnisbakken geplaatst, en politie controleert bezoekers op weg naar het festival op drugsgebruik.  Het meest hygiënische of brave festival, zal het wel nooit worden. En gelukkig maar. Wie vijf dagen liefde en alternatieve muziek wil, moet nog wachten tot 13 juli.

De voorlopige line up van de cannibal stage op Dour: Life of Agony, Madball, Lagwagon, Mass Hysteria, The Bronx, Eyehategod, Le Bal des Enragés, Dagoba, Nasty, Being As An Ocean, Between The Buried And Me, Protest The Hero, Do Or Die, The Arrs, KomaH, Kadavar, Frank Carter & The Rattlesnakes, The Subways

Jochen De Smet